Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оперната певица Мария Цветкова е "Музикант на годината 2017"

| обновено на 20.05.18 в 15:01
Мария Цветкова и Момчил Георгиев от УС на БНР
Снимка: Ани Петрова
Оперната певица Мария Цветкова е победителят в анкетата „Музикант на годината 2017“ на предаването за класическа музика „Алегро виваче" на програма "Хоризонт". Тя получи статуетката на скулптора Христо Илиев на церемония в Първо студио на БНР.

За първи път в 27-годишната история на допитването диригент спечели наградата в категория „Дебют“ - Инна Диловска. За Ансамбъл на годината слушателите избраха дуото Надежда Цанова – пиано и Петър Македонски – тромпет. Музикален проект на годината стана албумът с музика на Димитър Ненов, записан от пианиста Иво Върбанов и Кралския шотландски национален оркестър с диригент Емил Табаков и издаден във Великобритания. Сред останалите призьори са цигуларката Зефира Вълова за активната й творческа дейност, композиторът Георги Арнаудов в категория „Юбилей“. Слушателите отличиха посмъртно композитора и тонрежисьор в БНР Мирослав Данев за цялостното му творчество.

За втори път в историята беше връчена и специалната награда „Олга Камбурова“ в подкрепа на млад талант - получи я 16-годишният пианист Николай Димитров от Русе.

На церемонията „Музикант на годината 2017“ в Първо студио на БНР присъстваха именити български музиканти и интелектуалци, както и много слушатели.

Мария Цветкова - Музикант на годината 2017Новата носителка на наградата "Музикант на годината" Мария Цветкова-Маджарова е родена в Бургас. Завършва Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” - София през 1995 година в класа по оперно пеене на проф. Реса Колева. Жще като студентка печели специалната награда в категория „Оперно пеене“ на ХІV национален конкурс “Светослав Обретенов” в Провадия.

Носител е на наградата на публиката „Кристална лира 2015“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Класик ФМ радио за ролята на Катерина от операта „Катерина Измайлова” на Дмитрий Шостакович. През 2015 година списание „Opernwelt” я номинира за същата роля в категория „Най-добри певци” в годишната класация на оперните музикалните критици в Германия.

Високо оценено беше участието на певицата и в новата постановка на "Кавалерът на розата" от Рихард Щраус, с която Русенската опера се представи на фестивала "Мартенски музикални дни" през 2017 година .

Мария Цветкова-Маджарова е солист на Държавна опера - Бургас и Държавна опера - Русе. Гастролирала е на сцените на Софийската национална опера, Държавния музикален театър “Стефан Македонски”, Варненската, Пловдивската и Старозагорската опера.

Гастролирала е в Италия, Франция, Холандия, Белгия, Германия, Австрия,  Швейцария, Испания, Португалия, САЩ.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна