Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прогнозата за времето или какво става в БАН?

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Замисляли ли сте се какво би станало, ако БАН спре да работи само за един ден. На първо четене се сещам, че ще усетим спирането на прогнозата за времето, на мониторинга за радиацията, на епидемиологичния надзор и на компютърната вирусология. Казвам „на първо четене“, защото това изобщо не е изчерпателно изреждане на дейностите на 42-та института на БАН, всеки със своята особеност и тясна специализация. И няма съмнение, въпреки че във всекидневието влиянието на повечето от тях не се забелязва, че не може да се пренебрегне научната им работа в дългосрочен план.
Започвам коментара си така заради вчерашната информация в медиите, че на съвместно заседание на Общото събрание и Събранието на академиците и член кореспондентите ръководството на БАН е представило „Стратегия за развитие на БАН до 2030“.
Според критиците въпросната стратегия обаче предлага не реформи, а развитие и оптимизиране на академията при твърдото запазване на организацията, управлението и структурата, като се базира на нереалистичен анализ на „състоянието и международната видимост на институцията“.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна