Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството е в непрекъсната комуникация с близките на Боян Петров и с властите в Непал и Китай

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството е в непрекъсната комуникация с близките на алпиниста Боян Петров и с властите в Непал и Китай. Това обяви премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание. Той ще разговаря по-късно с посланика на Китай у нас, за да се подсигури трасе за хеликоптера, който ще се включи в спасителната операция по издирването на алпиниста ни:

"За хеликоптера - ако има възможност да лети във времето, тъй като в предишните дни имаше много силен вятър и беше много тежка ситуацията, просто каквото имаме като възможност - контакти, връзки - и официални, и приятелски, с ръководството на Китай, всичко сме заложили. Дай Боже, да го намерим жив и здрав. Външният министър с всичките подразделения, почетните ни консули, консулите, двамата посланици в Делхи и в Пекин - непрекъснато натискаме, просто това е една изключително тежка планина".

Вицепремиерът Екатерина Захариева информира, че едва днес е намерен хеликоптерът, който може да се включи в спасителната операция по издирването на Боян Петров.

Посланикът на Китай у нас Джан Хайджоу обеща максимално съдействие по случая. Той посочи, че веднага след получаването на информация за изчезването на алпиниста, китайските власти са изпратили спасители, които да се включат в издирването. 

"Още вчера сутринта проведохме тези разговори за необходимостта от хеликоптери и допълнителна техника, която се изисква при това лошо време".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!