Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ал. Миланов: Ситуацията с липсата на лекарства за болни от ХИВ се повтаря почти всяка година

Снимка: БГНЕС

Ситуацията с липсата на лекарства за пациенти, болни от ХИВ, се повтаря почти всяка година по безпрецедентен начин. Имаме проблем не само с лекарствата, които са антиретровирусната терапия, но и с т.нар. "вирусен товар", което е едно изследване, което изследва доколко терапията влияе върху броя на вирусните клетки на болните от ХИВ. Това каза в интервю за предаването „Хоризонт до обед“ Александър Миланов от Национална пациентска организация.

Той обясни, че с помощта на терапията вирусните клетки могат да намалеят дотолкова, че болният от ХИВ да не може да инфектира никого без значение от риска, който съществува: „По тази причина е изключително важно хората с ХИВ да приемат всеки ден своята терапия. Тя обикновено се състои от два медикамента, като единият от тях е гръбнакът на терапията за 700 души. Тази година Министерството на здравеопазването за пореден път забави търга, с който закупува тези медикаменти. Освен тези 700 пациента с този ключов медикамент, има още няколко лекарства, които отсъстват в аптеките и тепърва ще се чуе за този недостиг. За нас е необяснимо защо всяка година има проблем с вирусния товар и с обществената поръчка за лекарства“.

Вчера Министерството на здравеопазването обяви, че е предприело действия лечението на пациенти с ХИВ да не бъде прекъсвано и гарантира, че няма такава опасност.

Миланов заяви, че причината да бъде отказана единствената търговска компания, която е пожелала да внася медикаментите в България, е много формална: „Нещо, което с експерти от здравното министерство коментирахме, че може да бъде пренебрегната, но заради една чиновническа педантичност, в рамките на две седмици, ние поставихме пациентите в изключителен риск за здравето“.

"За нас е изключително притеснителна ситуацията, че Министерството на здравеопазването, което е поело ангажимент чрез държавния бюджет да гарантира достъпа до лечение на пациентите с ХИВ, защо няма вариант Б. Най-накрая след 2 седмици има решение, което беше първобитно. Вчера Министерството обеща, че ще се възползва от правото си на директна доставка.“

Миланов обясни, че има лимит, с който здравното министерство може да закупува с държавни пари лекарства без обществена поръчка. От пациентската организация са призовали Комисията за защита на конкуренцията да се произнесе максимално бързо.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна