Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриотите предлагат български флаг над всеки храм

| обновено на 09.05.18 в 14:54
Снимка: БГНЕС

Български флаг над всеки храм и спиране на финансирането от чужбина за религиозните организации. Това са част от промените в Закона за вероизповеданията, които днес бяха внесени от депутатите от "Обединени патриоти".

Според зам.-председателя на парламентарната група Искрен Веселинов техният законопроект е много по-комплексен от варианта, внесен от ГЕРБ, ДПС и БСП преди седмица: 

"Това е фундаментален за "Обединени патриоти" законопроект. Една от причините ние да се занимаваме с политика и това е изграждане на една преграда от страна на българската държава за възможност чужди държави, чужди начини на изповядване на определени вероизповедания да влияят на вътрешната сигурност на страната, да преодолеем потенциалните опасности от радикализация и политизация на вероизповеданията".

Относно паралелния законопроект на ГЕРБ, ДПС и БСП военният министър Красимир Каракачанов коментира:

"Някой малко е избързал да внася подобен законопроект, при положение, че в разговорите, които сме водили се казва, че трябва да уточним еди какво си, трябва да уточним еди що си  и в един момент се оказва, че дори без да ни покани (при положение, че всички знаят, че аз работя по този въпрос) някой внася някакъв законопроект. Това само ме подсеща да кажа, че отношенията на ниво правителство са прекрасни. Аз с премиера Борисов нямам никакви проблеми и той няма с мен, надявам се, но явно скърцат колелата на каручката в парламента".

Председателят на ресорната парламентарна комисия по вероизповеданията Красимир Велчев заяви:

"Този въпрос е бил поставен пред президента, когато са били на Консултативния съвет по национална сигурност, защото и вие знаете, че това са неща, третират се неща в този законопроект, които са тясно свързани с националната сигурност. Бил е поставен там въпросът и още тогава са казали: "Да, внасяйте законопроектите, за да може да се гледат". Може би малко са се забавили малко патриотите в тази подготовка и за внасянето, но след като днес го внесоха, значи е бил готов този законопроект".

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ уточни кой е работил по законопроекта от страна на партията:

"От наша страна, от ДПС особено господин Цонев - вие добре знаете, че той е доктор по теология, както е известно и добър финансист в страната. Тъй като в закона става въпрос изключително за финансиране на вероизповеданията, моделът, който е спазен, е моделът за субсидиите на политическите партии".

Още детайли по темата чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна