Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захариева: До десетина години ще достигнем средните доходи на ЕС, ако запазим темповете на икономически ръст

КНСБ събра на форум представители на съседните ни страни, за да обсъди една от най-важните теми в региона - равнището на доходите в страните от Балканите и перспективите пред сближаването им с тези в Западна Европа.
Снимка: БТА

Ако България запази същите темпове на икономически ръст, до десетина години ще достигне средните доходи на Европейския съюз. Това обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на синдикален форум за интеграцията на Западните Балкани:

"Ние сме пазарна икономика работеща, истинска от не повече от 15 години, но сме в правилната посока и съм убедена, че ако запазим същите темпове на развитие, същите темпове на икономически ръст, както за миналата година имаме повече от 11,5 процента ръст на доходите в България (което е един от най високите в Европа, може би най-високият). С такива темпове, много по-бързи от средните за Европа, до десeтина години ще достигнем и средните доходи на ЕС."

Темата за доходите в региона е сред акцентите в дискусиите. Очаква се участниците във форума да приемат декларация, която да бъде връчена на премиера Бойко Борисов и на Срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани, която ще се проведе в София на 17 май.

Вицепремиерът подчерта, че Западните Балкани са дългосрочен приоритет за страната ни, който не приключва с шестте месеца българско европредседателство. Доходите в региона са сред акцентите в обсъжданията:

„Нашите служители, нашите работници не са по-ниско ниво, тези от нашия регион. Те трябва да получават същото  възнаграждение, каквото получават и техните колеги за същия труд от по-развитите държави. Икономически, имам предвид". 

Президентът на КНСБ Пламен Димитров подчерта, че в региона заплатите са приблизително еднакви, независимо че част от държавите, включително и България, са членки на ЕС:

"И сега в региона ние не сме много различни, независимо че част от държавите са членки на ЕС, в това число и България. Поглеждайки доходите ще кажа, че нетният доход в момента, към декември миналата година в България е около 450 евро (средния имам предвид, с приспадане на данъци и осигуровки), в Сърбия - 456 евро, в Черна гора имаме малко повече - 512 евро, в Босна 440 евро, в Македония след облагане за миналата година - 387 евро, в Косово 457, в Албания около 300 евро." 

„В Хърватска и Словения доходите са по-високи от останалите държави членки. Видимо“.

Синдикалистите настояват техният глас да бъде чут в процеса на интеграция в ЕС и в договарянето на отделните глави за членството.

Детайли по темата чуйте в звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна