Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Чуков: Излизането на САЩ от иранската сделка е първа крачка от сложна стратегия

Сериозният удар от решението на американския президент САЩ да излязат от споразумението за Иран е нанесен изключително върху Европа. Това коментира пред "Хоризонт" международният анализатор Боян Чуков, който направи оценка на предизвестеното решение на Вашингтон.

"Даденото от Тръмп обещание да направи Америка отново велика означава тя да се замогне икономически като започне да унищожава своите икономически конкуренти", подчерта Чуков:


"Мога само да ви дам един пример - Иран беше поръчал сто еърбъса, стокообменът на Франция през последната година и половина нарасна със 120%. Италия, Австрия, Германия, включително и Великобритания, имат много добър бизнес с иранците. Освен това, че пазарът е огромен - това са 80 милиона население, той е платежоспособен. От друга страна Иран разполага с тези въглеводороди, които Европа ги търси да ги набави, освен тези, които получава от Руската федерация. Затова виждате, че трите М - Меркел, Макрон и Мей категорично са против това решение на Тръмп".


Решението на Вашингтон за Иран не е спонтанно и не е проява на ексцентричния характер на американския президент, а става дума за много сложна стратегия, от която това е само първата крачка, подчерта анализаторът. По думите му, в
ече се създава обстановка, в която вътре в Иран, с малко помощ отвън, е възможно да се направи някакъв вариант на цветна революция.

"Но внимание! Не става дума за атака със самолети, със сухопътни войски и така нататък. Иранската армия е много силна, има добра противовъздушна отбрана, става дума Иран да бъде превзет отново отвътре. Ако си спомняте, преди да излезе от споразумението, Доналд Тръмп говореше за режима в Техеран, за това, че иранският народ е потискан и т.н. С налагането отново на икономически санкции на Иран икономическото положение в страната ще се влоши, социалното напрежение ще се повиши".

Според Боян Чуков част от плана на американците за Централна Азия е да се опитат да "заградят" Иран: 


"Виждате какво става в Армения. Получиха плацдарм в Казахстан. Сега те започват да се окопават в Каспийския регион. Ако "вземат" и Иран, ще бъде много по-лесно завземането на хардланда – сърцевината на Евразия и по този начин ще могат да бъдат неутрализирани както Русия, така и Китай".

Определени експерти считат, че американците могат да отидат и до много по-краен ход - ивицата Газа да отиде към Египет, а западният бряг на река Йордан - към Йордания, каза още Чуков. Според него малко се хиперболизират връзките между Русия и Иран, които в Сирия са ситуационни партньори:

"Руснаците има за какво да са недоволни от Иран. Когато паднаха икономическите санкции, многото пари иранците ги дадоха на Западна Европа. Русия не получи нищо от това отваряне на Иран. В редица руски анализи се прокрадва, че иранците се държат доста високомерно с тях, включително когато идват ирански делегации в Москва. От друга страна напрягането на обстановката в Близкия Изток веднага започва да покачва цената на петрола".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!