Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Малинов: Ердоган втвърдява позициите си под натиск

Дори опозицията в страната му смята, че ако Европа изостави Турция, нещата ще се влошат

Светослав Малинов
Снимка: БГНЕС

Най-важният факт в отношенията между Европейския съюз и Турция е, че преговорите за присъединяване на югоизточната ни съседка са замразени и огромната част от аргументите за това са свързани с нарушаването на човешките права от Анкара, каза пред БНР Светослав Малинов, член на Европарламента от групата на Европейската народна партия.

Фундаментални права в Турция се нарушават в почти всички сфери, включително свобода на словото, свобода на сдруженията, свобода на организиране за политически цели, подчерта евродепутатът в предаването „Преди всички“ на „Хоризонт“.

Според Малинов най-голямата дилема пред ЕС е, че докато се водят преговори с Ердоган, Брюксел може да поставя въпроси, а прекъсването на този процес, макар и да представлява тежка санкция и да нанася удар върху престижа на режима в Анкара, „в някакъв смисъл го освобождава от отговорност“ и възможностите за влияние са по-малко.

„Най-лесното е да кажем: Турция не отговаря на стандартите и няма да отговаря в близко бъдеще. Няма да водим преговори. Само че от Турция се чуват и други гласове – и то от най-силно опозиционно настроените, че ако Европа изостави Турция, то тогава нещата ще се влошат… Хора, които са категорични противници на Ердоган, ни казват: Не прекратявайте преговорния процес – това е последният инструмент, който свързва турската опозиция с някакво бъдеще след Ердоган. Не допускайте турците да се разочароват от Европейския съюз за дълго“, каза Малинов.

Евродепутатът припомни, че зависимостта на турската икономика от ЕС е огромна, но определи призивите да се използва икономическия лост срещу югоизточната ни съседка като „доста нелепи“, защото „става дума за частен бизнес и инвеститори, които не могат да бъдат контролирани от своите правителства, както това става в авторитарни или тоталитарни режими“.

Малинов изрази надежда, че самият турски държавен глава разбира, че продължаването на репресиите и удължаването на извънредното положение след предстоящите избори не могат да бъдат защитавани, включително вътре в страната, не само пред международната общност. Според него референдумът в Турция преди година е показал, че разделението в турското общество не може да се преодолее дори с много тежки репресии.

„Между другото в мен има и някаква надежда, че резултатът (на предстоящите избори – бел. ред.) няма да бъде чак толкова убедителен, колкото хората си представят, в полза на Ердоган. И той ще бъде принуден и от политическите партии, които ще бъдат в парламента, да смени политиката и отношението си. Но това са само надежди. Ердоган, общо взето през последните години, е показал, че втвърдява позициите си под натиск“, каза Малинов.

Интервюто с евродепутата Светослав Малинов можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени