Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роберто Фонсека: Най-важното е посланието на музиката, а не безпогрешното натискане на клавишите

Тази вечер виртуозът ще представи новия си проект в София

Роберто Фонсека
Снимка: БГНЕС

Един от най-значимите съвременни джаз-пианисти - Роберто Фонсека, ще свири довечера в София със своето трио по покана на "Джаз плюс". Той е подготвил разнообразен репертоар, в който са включени композиции от всички негови осем албума, като акцентът в програмата ще падне върху последния му проект ABUC или CUBA, прочетено обратно, номиниран за Грами. С него Роберто Фонсека се връща към корените на кубинската музика, проправяйки път към съвременното ѝ звучене, като следва съвета на своя скъп приятел Ибрахим Ферер, благодарение на когото преди години става част от легендарната формация "Буена виста соушъл клъб".
"Албумът има много актуално звучене. Не случайно ме определят като „мост“ между миналото и настоящето, между традиционната и съвременна кубинска музика. И аз се чувствам така. За мен е много важно традиционната кубинска музика не да не потъва в забрава. Аз се стремя да предам точно това послание като се обръщам към  традиционната звучност на моята страна, но със съвременен прочит", разказа Роберто Фонсека пред БНР. Той покани слушателите на Радиото да дойдат днес на концерта: 
"Ако дойдете, ще видите уникален концерт, наситен с много любов и страст, с много енергия, който ще ви отнесе на места, на които не сте били".  

Израснал в Хавана в семейство на музиканти, в творчеството си Фонсека съчетава джаз, класика, афро-кубински влияния и традиционна кубинска музика."Най-важното е посланието на музиката, а не безпогрешното натискане на клавишите", казва той: 
"Музиката не е спорт. Музиката не е война. Музиката е сред нас, за да изразяваме чрез нея чувствата си и нас самите. Най-важното е да има чувство и изразност, а от самите грешки се появяват невероятни неща. Случвало се, когато композирам, да ми хрумне мелодия, после да открия грешка, но благодарение на нея,  да се е получило нещо много по-добро.
Именно благодарение на грешките се раждат новите стилове. Така се преминават бариерите. Тези грешки прокарват нови пътища. Най-важното е комуникацията на музиканта с публиката, а тя усеща това и отвръща веднага.  Много музиканти са перфекционисти, но не изразяват нищо. В същото време музиканти, които не са технически толкова добри, но когато се появят на сцената, ви пренасят в друг свят, защото изразяват това, което чувстват". 

Повече за големите имена, променили живота на виртуозния кубински пианист, първата му джаз касета и силната връзка със семейството, ще научите, ако чуете интервюто на Валерия Николова с Роберто Фонсека, взето броени часове преди срещата му със столичната публика. Преводът е на Славена Илиева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна