Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арт инсталации, вдъхновени от езерото

Старите солничарски дъски, държали някога дигите и валовете в Атанасовското езеро, са превърнати в мащабна конструкция. В  преплетените с клони и тръстика арки причудливи риби се борят с бурния вятър, а техните импровизирани движения са повлияни от посоката, от която духа.

Ситуационно изкуство с природни материали в хармония със заобикалящата среда - това предлагат от Фондация "Биоразнообразие" и приятели. По протежение на Пътеката на саблеклюна се разпростира ленд арт територията, обособена по време на пленер с ученици от училището по изкуствата. Те помагат дивата зона  в периферията на града да се превърне в място, където земята е едновременно материал и среда за създаването на творби извън традиционните пространства на музеите и галериите.

А стари дъски от солниците има достатъчно и в малкия музей от другата страна на Атанасовското езеро. Тръстиката, папурите, пръчките, клечките, с които са преплетени формите за арките, също са традиционни.

Инициаторите и участниците в пленера са готови да продължат съвместната работа и догодина, за да има още един подобен проект от другата страна на езерото.

Внимание заслужава и плетената наблюдателница по на север, правена от Станко Киров. Той е един от последните майстори кошничари, които плетат от ракита и потвърждават, че майсторлъкът и природата са съвместими.

На 28 юни езерото ще очаква децата с Карнавал на биоразнообразието. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна