Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Официални представители на САЩ и Китай подновяват търговските преговори в петък във Вашингтон

Американски и китайски официални представители ще се срещнат във Вашингтон в петък, за да обсъдят търговските спорове между двете най-големи световни икономики преди предстоящото посещение на най-висшия икономически представител на Китай - вицепремиера Лю Хъ, съобщи представител на финансовото министерство на САЩ, цитиран от Ройтерс.

Тази среща ще представлява продължение на преговорите на високо равнище от миналата седмица в Пекин и подготовка за предстоящата визита на китайския вицепремиер Лю Хъ във Вашингтон. Неназован официален представител на САЩ обаче отказа да предостави подробности както за петъчните срещи, така и за конкретната дата на посещението на вицепремиера на Китай.

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс заяви в понеделник, че най-висшият икономически представител на китайския президент Си Цзинпин ще пристигне във Вашингтон следващата седмица, "за да продължи дискусиите с икономическия екип на президента Доналд Тръмп".

Търговските разговори в Пекин през миналата седмица, ръководени от американския финансов министър Стивън Мнучин и от Лю Хъ не успяха да доведат до конкретен пробив, за да се предотврати въвеждането от САЩ на митнически тарифи за китайски стоки на стойност до 150 млрд. щатски долара, както и заплахите от страна на властите в Китай да предприемат ответни мерки в подобен размер.

На предходната среща в Пекин американският икономически екип представи дълъг списък от търговски искания, включително намаляване на търговския излишък на Китай спрямо САЩ с 200 млрд. долара годишно до 2020-а година.

Ройтерс цитира източник, запознат с планираното посещение, да казва, че китайската делегация на по-ниско ниво вероятно ще се отправи първо към Вашингтон и това може леко да забави визитата на китайския вицепремиер Лю Хъ.

Пред телевизия CNBC американският министър на търговията Уилбър Рос заяви, че времето на пристигането на Лю е все още неясно и "има шанс да не бъде факт през следващата седмица". Той също така каза, че на срещите в Пекин през миналата седмица китайските представители "са се съгласи с концепцията за намаляване на търговския дефицит, както въпросът е с колко и как да стане това".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна