Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 100 души участват в издирването на Боян Петров

Посланикът на Китай в България Н.Пр. Джан Хайджоу даде извънредна пресконференция във връзка с операцията по издирването

| обновено на 11.05.18 в 19:31
Снимка: личен архив

Четвърти ден продължава спасителната операция за един от най-именитите наши алпинисти – Боян Петров, който е в неизвестност от 3 май в Хималаите, където е на експедиция за изкачване на 8-хилядника Шиша Пангма.

Посланикът на Китай в България Н.Пр. Джан Хайджоу даде извънредна пресконференция във връзка с операцията по издирването на Боян Петров. 
Посланик Хайджоу съобщи, че е изготвен мащабен план за разгръщане на издирвателната акция, която включва атака на лагерите 1, 2 и 3. За съжаление, заради неблагоприятните метеорологични условия в момента, не може да се реализира операция на височина над 7300 метра, но в спасителния план са включени над 100 души, организирани от китайска страна. От тях около 25 са планински спасители, ръководени от един от най-добрите китайски алпинисти, като в групата има медицински лица и лица за логистика. Към момента другата група, която включва 12 спасители, вече е в Базовия лагер на височина 5800 метра и тръгва към Лагер 1, който е на 6400 метра надморска височина. Тези спасители ще тръгнат утре към Лагер 2, който е на 6800 метра надморска височина. Надеждите са българският алпинист да се намира именно във втория лагер. 

Прогнозата за времето за утре е, че ще продължи да духа северен вятър с импулси от около 12 до 26 м/сек, а температурите ще паднат до минус 26 градуса. На 13-и май за кратко се очаква подобряване на времето и това е благоприятният "прозорец", в който китайските планински спасители ще направят опит да атакуват Лагер 3.Снимка

Посланик Хайджоу съобщи още, че китайски хеликоптери, които вече са в района на Хималаите, изчакват подобряване на времето. Те се намират на около 25 километра от връх Шиша Пангма и при подходящо време ще направят облитане в радиус от около 10 километра около лагерите.

Посланик Джан Хайджоу уточни, че използването на хеликоптери на такава височина е много рисковано:

"В целия свят има един единствен случай спасителен хеликоптер на Непалските военновъздушни сили, който се е издигал над 6500 метра надморска височина. Издигането на такава височина в планински райони може да доведе до лавини, затова към момента китайската страна счита, че най-сигурният начин за спасяване и издирване е чрез експедиция".

Деян Петков, който отговаря за логистиката на изкачването на Боян Петров, информира в ефира на "Хоризонт", че шерпите, които издирват Боян Петров, са достигнали Лагер 1 и ще останат да пренощуват там, за да продължат утре нагоре. Двата непалски хеликоптера не са успели да излетят към връх Шиша Пангма заради силен вятър. По други маршрути по земя обаче се придвижват китайски спасители и алпинисти от Базовия лагер:

"Има и други екипи по маршрута – това са китайците и други алпинисти от лагера, с които в момента се опитвам да се свържа, за да разбера къде точно са по маршрута. Денят там още не е приключил", каза Деян Петков.

"Времето в района на издирвателната операция в момента е ветровито, с променлива облачност. Прогнозата е, че утре ще бъде по-благоприятно за работа на хеликоптерите. Те са били цял ден в едно селище, което е съвсем близо до района на Шиша Пангма. За съжаление, не са могли да излетят през деня и днес повече няма да правят опити за издирвателна операция по въздух, ще подновят опитите утре", допълни Петков.

Първата сателитна снимка на района се е оказала покрита с облаци, а втората се обработва в момента. "Правим всичко възможно, за да получим образ от земята", каза Петков, и допълни: "Районът е много отдалечен и комуникацията е изключително трудна".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна