Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външните министри от балканските държави-членки на ЕС приветстваха мерките за интеграция на Западните Балкани

| обновено на 11.05.18 в 19:17
Външните министри на Полша, Албания, Гърция, България, Словакия и Хърватска
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Външните министри от балканските държави-членки на Европейския съюз и Вишеградската четворка приветстваха мерките за интеграция на Западните Балкани в ЕС. Общото им мнение е, че 2025 година е реалистична дата за присъединяване.

Форумът "Вишеград-4 плюс" и "Балкани-4 плюс" се провежда в Атина само дни преди срещата на Върха у нас.

Всички министри, участващи в срещата, изразиха благодарност към българското европредседателство, което постави на дневен ред европейската перспектива на страните от Западните Балкани. Според външния министър на Македония, именно българското председателство с акцентите, които поставя, "ще реши бъдещето на Балканите за десетилетие напред".

В тази насока българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева изрази пълна подкрепа за откровен диалог със страните -кандидатки за членство: 
"Много по-важно е да имат гаранции гражданите в тези държави, че когато изпълнят условията, вратата ще е отворена, затова трябва да подготвим Европейския съюз".

Необходими са "смели решения“ за Европейския съюз, но "не такива, които ще направят разделението още по-голямо“, подчерта oще Захариева след срещата в Сунио, край Атина:
"Ние искаме да бъдем част от ядрото и не бихме приели Европа на различни скорости или "елитът и останалите".
"Европейските граждани трябва да чувстват сигурност и просперитет" - това е позицията на Атина, заяви министър НикосКодзиас.

Министрите на България и Гърция заявиха категорично, че в Европа не може да има двойни стандарти. Обсъдиха се и настоящи и бъдещи проекти по енергийна сигурност и свързаност.

Форумът в Атина е подготовка за обща платформа на темите, които ще се обсъждат на срещата на Върха в София на 17 май.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна