Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Чернева за биографичната книга за Ангела Меркел

Весела Чернева
Снимка: БНР

Днес е представянето на книгата "Ангела Меркел. Непреклонната”.

Тази книга е интересна, защото тя разказва за германския канцлер Ангела Меркел, но и за Европа, за това как Европа се е променила от 60-те години насам, разказва в подробности за това каква е била Източна Германия тогава. Това обясни в интервю за предаването "Хоризонт до обед" Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика, която ще участва в представянето на книгата:

"Меркел израства в Източна Германия и тази сложна история на Европа създава и характера, и образа на Меркел, която в определени ситуации може да лавира. Знаем, че социализмът възпитаваше това качество много майсторски. Същевременно тя се научава да взима решения и да използва историческия момент, за да взима визионерски решения. Тя е непреклонна, но е и човек, който може да прави компромиси, така че може би балансът между тези две неща е важен".

Детството на Меркел е интересно по няколко причини, добави още Чернева:

"Тя е дъщеря на пастор, което в социалистическа Германия не е проста работа. Майка ѝ непрекъснато ѝ казва, че тя трябва да внимава да не се набива на очи, че тя трябва да не прави впечатление. Поведението на Ангела като дете е по-скоро консенсусно, но същевременно възпитава характера си в перфекционизъм, който наследява от баща си".

Цялото интервю с Весела Чернева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна