Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петкова: Единственият вариант да се възстановят вложените средства в "Белене" е централата да бъде построена

| обновено на 14.05.18 в 15:21
Министър Теменужка Петкова е в Сочи, където се провежда международният форум "Атомекспо"
Снимка: БГНЕС

Единственият вариант да бъдат възстановени вложените до момента средства в проекта АЕЦ "Белене" е тази централа да бъде построена. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова в Сочи, където се провежда международният форум "Атомекспо":

"Ако се върви към някои от другите варианти за оползотворяване на оборудването, т.е. да не е на площадката на АЕЦ "Белене" проектът, това означава, че трябва да отпишат автоматично активите на НЕК, близо 1,3 милиарда, които представляват разходите в инфраструктура, разход по площадката. Сами разбирате, че това не е най-доброто икономическо решение. Затова ние сме се концентрирали в тази посока, максимално използване на всичко онова, което притежаваме по проекта с цел, разбира се, защита на нашите национални интереси, на енергийната ни сигурност".

Министър Петкова обясни, че до дни правителството ще поиска от парламента мандат за осъществяването на проекта. Идеята е централата да бъде изградена на пазарен принцип и без държавна гаранция. 

Енергийният министър посочи още, че ако бъде даден мандат за АЕЦ "Белене", още до края на годината може да започне процедурата за избор на стратегически инвеститор или инвеститори на централата.

Токът от АЕЦ "Белене" ще струва 8 евроцента за киловатчас. Тези прогнозни данни цитира председателят на енергийния регулатор Иван Иванов по време на срещата на председателите на парламентарни енергийни комисии от Евросъюза. 

"Това, което също е тема в Република България и евентуалното построяване на проекта АЕЦ "Белене", при който прогнозната цена за момента е от порядъка на осем евроцента на киловатчас, тоест, около два пъти повече".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени