Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Захариев: По-активен обмен в научната сфера може да рестартира българо-руските отношения

Захари Захариев и Георги Иванов
Снимка: БГНЕС

В София се провежда четвъртата международна среща на училите и специализиралите в Русия и бившия Съветски съюз. Форумът е посветен на 140-ата годишнина от Освобождението на България от османската власт и възстановяването на българската държавност, като преминава под патронажа на президента Румен Радев.
Проф. д-р Захари Захариев, който е председател на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД и на фондация "Славяни", член на Националния съвет на БСП, даде детайлна информация за събитието в "12+3" по "Хоризонт", като отбеляза сложния международен контекст, в който то се е провежда:

"Светът е изпълнен с доскоро неподозирани рискови фактори по отношение на световния мир и сигурност и, за жалост, в целия този водовъртеж темата за Русия, отношенията с Русия и до голяма степен, бих казал,  към Русия като фактор на световната политика се превръща в своеобразен разделителен център./.../  И именно в този контекст такива срещи са изключително полезни, защото позволяват да се събират хора, които са учили и  специализирали на територията на бившия Съветски съюз или в Русия, които, бих казал, по-добре познават манталитета руснаците и до голяма степен следят и развитието на тяхната политика  - за да се опитат да дадат един своеобразен обективен прочит, да дадат техния поглед към онова, което става в света. А този поглед не се връзва с антирусизма, който се насажда", коментира Захариев. Той подчерта, че форумът не събира единствено българи, които са учили в Русия, а има широко международно представителство:

"До момента има 33-ма чуждестранни гости от над 20 страни от цял свят - от Европа, Азия, Северна Африка, Латинска Америка. На тези срещи ние винаги каним и представители на водещи руски вузове - сега това са осем университета от водещите висши училища на Русия", обясни още Захари Захариев и подчерта, че една от основните цели на срещата е да запознае участниците и обществеността с последните академични постижения на Русия, а също и да представи възможностите, които страната предлага за по-нататъшно обучение, специализация  и обмяна на опит:

"Неслучайно сред участниците в тази среща са и председателят на Съвета на ректорите на българските вузове професор Тотев или ректорът на най-големия технически ВУЗ в България  - Техническият университет в София, представители на УНСС и други.  И по този начин можем да съдействаме за по-близки контакти с техните руски партньори за един по-активен обмен, който, разбира се, ще допринесе и в политически план за нов старт, бих казал рестартиране на българо-руските отношения". 

От друга страна искаме да се опитаме по някакъв начин да дадем и своя прочит по отношение на цялата геополитическа ситуация в съвременния свят, посочи още проф. Захариев в коментар на целите, които си поставя международната среща.  "Принципно новото в тази среща е, че тя се провежда само около месец, след като в Москва Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, съвместно с Руската асоциация международно сътрудничество и Държавната агенция "Россотрудничество" излязоха с инициативата за едно широко обществено движение, световно движение "За народна дипломация за мир", каза още Захари Захариев.
Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна