Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно заради вълната от насилие по Ивицата Газа

Ердоган нарече "геноцид" действията на израелските сили за сигурност срещу палестинските протести

| обновено на 15.05.18 в 08:07
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът за сигурност на ООН ще заседава извънредно от 17.00 ч. българско време заради вълната от насилие по Ивицата Газа през последното денонощие. Най-малко 58 палестински демонстранти бяха убити вчера, докато протестираха срещу преместването на посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Йерусалим. Палестинските власти обявиха случилото се за клане и твърдят, че още над 2000 души са ранени. Според израелската армия протестиращите са нападнали военните с взривни устройства и запалителни бомби. 

Междувременно две трети от страните членки на Съвета за сигурност на ООН изразиха "дълбоко безпокойство", че Израел не изпълнява резолюцията от 2016 г. за слагане на край на строителната дейност в окупираните палестински територии, предаде Ройтерс.

В писмото им до генералния секретар на световната организация Антониу Гутериш се казва, че "Съветът за сигурност трябва да застане зад своите резолюции и да направи така, че те да имат значение. В противен случай има риск да подкопаем надеждността на международната система". Това пишат 10 от 15-те страни членки нa Съвета за сигурност на OOН.

Турският президент Реджеп Ердоган нарече "геноцид" действията на израелските сили за сигурност срещу палестинските протести в Ивицата Газа.

"Израел e терористична държава и действията, които предприема, доказват това. За жалост, Съединените щати безпощадно съдействат на Израел, както и преди сътрудничеха със Сирийската кюрдска милиция, "Ислямска държава", срещу които казваха, че се борят".

Ердоган каза още, че в петък свиква извънредно заседание на Организацията за ислямско сътрудничество.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени