Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прекратиха спасителната операция по въздух за Боян Петров

| обновено на 16.05.18 в 11:52
Снимка: Личен архив

Спасителен хеликоптер е прелетял днес между Базовия лагер и последния лагер под връх Шиша Пангма, но не е открил следи от алпиниста Боян Петров.

Полетът е бил платен от екипа на българина, за да се уверят още веднъж, че е огледан целият маршрут. Това на практика означава край на спасителната операция.

С хеликоптера са летели двамата българи Кирил Петков и Петко Петков, които са искали да се уверят още веднъж дали са огледани всички точки до Базов лагер.

"Всичко възможно е направено", добавят от екипа на Боян Петров. "Това означава край на акцията по въздух, а по земя решението вече е на китайската страна", каза пред „Хоризонт“ Деян Петков от екипа на българския алпинист.

„Полетът беше възможно най-дълъг – около час и половина. Разгледани са всички точки, които предварително бяхме преценили, плюс допълнително каквото са решили да видят на място, но за съжаление няма никаква следа от Боян. Ние говорихме с китайската страна и им казахме, че за нас няма смисъл повече да рискуват здравето и живота на хората, които са на земята, но решението дали да продължат по земя е тяхно. Наши приятели успяха да съберат сумата за този полет. Ние искахме да сме абсолютно сигурни, че сме направили всичко възможно и максимално, което ни позволява времето там“.

В социалните мрежи Кирил Петков благодари на екипа на Боян Петров, които са финансирали този допълнителен полет директно, на китайските спасители, на пилотите от хеликоптерната компания, както и на всички хора и институции, помогнали за операцията.

"Бог да го прости Боян", завършва съобщението от ръководителя на спасителната акция Кирил Петков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна