Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отблокираха парите по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж"

Красимир Вълчев
Снимка: БГНЕС

Отблокирано е възстановяването на средствата по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. "Това означава, че ще можем да поискаме от Европейската комисия да бъдат възстановени верифицираните от управляващия орган разходи – над 100 милиона лева, а също така, че ще можем да предлагаме нови операции по оперативната програма", поясни той.

Вълчев отчете едногодишната си работа като министър. Тази година не се очаква да закъснеят учебници, новите учебни програми за 11 и 12 клас са готови, но няма да се бърза с утвърждаването им заради полемиките по програмата по литература, уточни просветният министър. Ще се организират максимален брой обсъждания с колкото може повече преподаватели по български език. Най-спорно е дали подходът при изучаването на отделните автори и произведения да е тематичен или хронологичен. Стратегията за възпитателната работа също е готова. Тя касае механизмите за подобряване на възпитателната функция, която е част от образованието.

"Всяка година се добавя по нещо в мерките за сигурност, преписването силно влияе върху чувството за справедливост и трябва да го ограничим", посочи още Вълчев относно предстоящите идната седмица зрелостни изпити. По думите му, изпитите на модули миналата година са довели до много добри резултати и силно са ограничили възможността за преписване.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени