Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вигенин: България даде шанс на страните от Западните Балкани за членство в ЕС

Кристиан Вигенин
Снимка: БГНЕС

България постигна целите, които си заложи, с днешната среща и с декларацията, която беше приета. Това каза бившият министър на външните работи Кристиан Вигенин в интервю за предаването "Нещо повече". 

"Предстои много работа, но за нас е важно, че беше възобновен важен политически ангажимент на ЕС към страните от Западните Балкани и че този ангажимент не е празни декларации и лозунги, а има съвсем конскретни измерения, които следващите месеци трябва да бъдат развити. Говоря за Софийската програма и ангажиментите по отношение на подкрепата за реформите в страните, но особено важно за България е свързаността на региона, инфраструктурните проекти, енергийните връзки", добави той.

Според Вигенин успехът може да се измери с това доколко новото начало, което беше дадено днес, ще се превърне в необратим процес: "Защото днес казваме, че това е така, но дали процесът е необратим, ще разберем от следващите месеци. Това, което знаем към момента, че Западните Балкани остават приоритет и за Австрийското председателство. Логично това ще бъде продължено и ще прелее в следващото – Румънското. Има една поредица от председателства, които поставят като фокус Западните Балкани и гарантират продължаване на темата. Тук вече въпросът ще бъде как самият ЕС ще посрещне следващите предизвикателства – избори, нов бюджет, промени в някои политики. Следващите година-две ще бъдат много важни за самия ЕС, но и за Западните Балкани – доколко ще се възползват от този шанс. Той е уникален и ако сега не покажат анагажимент, бързи реформи, могат да изпуснат шанса си".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна