Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 души загинаха след стрелба в гимназия в американския щат Тексас

| обновено на 19.05.18 в 00:36
Снимка: БТА

10 души са жертвите на стрелба в гимназия в американския щат Тексас, съобщава телевизия "Си Ен Ен". Повечето от тях са ученици. 12 души са в болница, съобщиха властите. Училището е евакуирано. Полицията в американския щат Тексас е открила експлозиви в гимназията и в околните на нея райони.

При стрелбата в класната стая на местната гимназия рано сутринта местно време загинаха десет души, а други десет бяха ранени, включително и съученици на убиеца, който е бил задържан от силите за сигурност. Все още няма никакви данни за мотивите, накарали го да извърши престъплението. Задържани са още двама заподозрени.

 "Чух алармите и всички избягаха навън. Всичко, което чувахме в началото беше "Бягайте, бягайте", а после и стрелбата. Всички започнаха да бягат, за да стигнат до безопасно място по най-бързия начин", разказа ученичка от гимназията.

Извършителят от Санта Фе - 17-годишен младеж,  е използвал пушка и револвер, принадлежали на баща му, съобщи губернаторът на Тексас Грег Абът, както и уточни, че полицията е открила взривни устройства в къща и в превозно средство.

Президентът Тръмп заяви по повод на стрелбата, че това е "един много тъжен ден за Америка":
"Трябва да измъкнем оръжията от ръцете на тези, които представляват заплаха за себе си и за другите. Всички трябва да работят заедно, на всички нива на управление, за да осигурим безопасност на децата ни."

Това е третата училищна стрелба за последните 8 дни в САЩ и 22-рата от началото на годината.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна