Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БДЖ прави два атракционни курса София - Банкя с парен локомотив за Деня на детето

Парният локомотив 01.23, който ще бъде начело на ретро композицията.
Снимка: http://fan.bdz.bg

"БДЖ  - Пътнически превози” организира атракционни пътувания с парен локомотив между София и Банкя на 2-ри юни. Повод за инициативата е Денят на детето. Парният локомотив, който ще тегли пътническата композиция, е произведен през 30-те години на XX век, възстановен е през 2003-та година и на 20-и септември 1989-а обслужва влака „Ориент експрес” при преминаването му през България. Инициативата цели да популяризира историческото наследство на националния железопътен превозвач.

БДЖ организира годишно 1 или 2 подобни пътувания за гражданите. Компанията поддържа 5-6 локомотива от различен тип. Един от тях е вече популярният и изключително мощен локомотив "Баба Меца". Той е бил предназначен за товарни композиции, които са се движели в пресечен терен.

На 2-ри юни възстановеният за движение парен локомотив от серия 01.23 ще направи два курса между София и Банкя с пътническа композиция от пет вагона. Първият влак от София до Банкя ще тръгне от Централна гара София в 09:50 часа, а в обратното направление композицията с ретро локомотива ще потегли от гара Банкя в 13:10 ч. Вторият влак от София до Банкя ще замине от София в 14:30 и ще се върне, потегляйки от гара Банкя в 17:30 часа. Билетите вече са в продажба, като още в първия ден са били разпродадени местата в три вагона от първия влак. 

Цената на билет за влак с парния локомотив между София и Банкя е 18 лв. за пътуване в двете посоки с включени запазени места, а децата до 7-годишна възраст ще пътуват безплатно, без да ползват отделно седящо място. Възрастта на децата ще се удостоверява с акт за раждане или копие от него при закупуване на билети.

Интерес към атракционните пътувания на БДЖ проявяват и чуждестранни туристи със специализиран интерес в този област. Това е продукт, създаден специално за туроператорите, които правят и цялостната организация.

Още за проявата слушайте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна