Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новости в неинвазивната диагностика в кардиологията обсъждат на световен конгрес в София

Снимка: БГНЕС

Все още 60 на сто от общата смъртност у нас се дължи на сърдечно-съдови заболявания, сочат данните на Дружеството на кардиолозите в България. Едно от най-големите и значими събития в областта на неинвазивната диагностика в кардиологията е предстоящият 24-ти Световен конгрес по ехокардиография, който ще се проведе от 17 до 20 май в столицата. Събитието събира експерти от над 30 страни. В България за първи път се реализира събитие от такъв мащаб, уточни Красимира Христова, председател на Фондацията по неинвазивна образна диагностика.

Неинвазивната или безкръвна образна диагностика е една от най-бързо развиващите се в медицината, в частност в кардиологията, и това е от изключителна полза на пациентите със сърдечно-съдови заболявания, казва проф. Иво Петров, председател на Дружеството на кардиолозите в България. 

"Една от най-щадящите и най-достъпните е ехокардиографията - ултразвуков метод, чрез който се постига детайлно изобразяване на структурите на сърцето и на голяма част от съдовете, което спестява на пациента изключително много травма, рентгеново облъчване, контраст - тоест, много щадяща, с много голяма доказателствена стойност", поясни проф. Петров.

Преди осем години започнахме с въвеждане на методиката на тъканния доплер, позволяваща много бърз скрининг на пациентите, застрашени от развитие на сърдечно-съдов инцидент, допълва Красимира Христова. 

"Затова се прави ехография и доплер ехография при сърдечни и съдови заболявания - с тези методики се хващат навреме ранни стадии на различни заболявания, които, ако са лекувани правилно, може изключителн омного да бъде забавено тяхното развитие. В това е разковничето. Без да се налагат тежки хирургически интервенции пациентът да преминава към стадиите на недостатъчност - било то сърдечна или съдова", пояснява проф. Иво Петров.

60 на сто от общата смъртност у нас се дължи на сърдечно-съдови заболявания. Сипмтоми като лесна умора, задух, оплаквания при умерени физически усилия, стягане, гръдна болка би следвало да накарат човек да предприеме обследване на сърцето, категоричен е проф. Петров. 

Страната ни е на незавидно място по брой поставени скъпоструващи медицински изделия в кардиологията.

Темата е разгледана в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна