Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Визитата на Хайко Маас в САЩ не донесе желания пробив в спора между ЕС и Вашингтон за споразумението с Иран

Снимка: БГНЕС

Маас можеше да си спести визитата в САЩ, коментираха германските медии ден след края на посещението на федералния външен министър във Вашингтон. САЩ са дали категоричен отказ да търсят компромиси за запазване на атомното споразумение с Иран. По време на срещата с американския си колега Майк Помпейо е станало ясно, че ЕС и САЩ нямат никакви допирни точки по тази тема. Проблемът за европейците с излизането на САЩ от споразумението с Иран е и чисто икономически – ако ЕС запази договора и продължи да търгува с ирански фирми, няма да има възможност за търговия с американски. По този въпрос не е бил постигнат никакъв компромис. 

Разговор и с националния съветник по сигурността Джон Болтън е потвърдил опасенията на Маас, че трансатлантическите отношения навлизат в дълбока криза. "САЩ остават важен партньор и трябва да продължим да търсим диалог", подчерта обаче външният министър.

Няма напредък и в друг спор между САЩ и ЕС – този за митата. От 1 юни Вашингтон заплаши, че ще въведе мита въху европейската стомана и алуминий. Допълнително президентът Тръмп е поискал да се провери и каква е възможността за налагане на мита върху вноса на автомобили, което ще е сериозен удар по германската икономика. Плановете са за въвеждане на 25% мито.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна