Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Стефаново умъртвяват птици, заразени с птичи грип

| обновено на 27.05.18 в 18:30
Чувалите с умъртвени птици пред птицефермата
Снимка: Мая Щърбанова, БНР

В село Стефаново, община Добричка, тече акция по умъртвяване на птици, заразени с птичи грип. Това потвърдиха за "Хоризонт" от Областната дирекция по безопасност на храните. Полицията не допуска хора в близост до птицефермата на Иван Кирилов, в която имаше огнище на птичи грип и преди няколко месеца. В нея се се отглеждат над 30 хиляди патици. Мъртвите птици се извозват към екарисажа в Ихтиман.

Не се знае със сигурност какъв вид е птичият грип, тъй като директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич д-р Андонова все още не дава информация.

В късния следобед в петък от БАБХ-София е изпратено потвърждение до Областната дирекция в Добрич. До този момент камионите с умъртвени птици са преминавали през селото въпреки забраната за преминаване на МПС над 5 тона.  

Кметът на селото Марин Хаджийски не е получил данни от  властите за заразата. Той е разбрал за нея по време на семейната си разходка, когато видял служителите в защитно облекло край птицефермата.

"Случайно разбрах, като отидох със семейството и спрях до порта. Една госпожа се представи за шеф на ОДБХ. На мен никой не ми се е обаждал. Звъннах на кмета на общината, той не беше осведомен. И заместник-кметовете не  бяха. Екологът не беше осведомен! Никой не знаеше какво става! Възмутен съм от случката! Нарушение след нарушение!

Кметът е потърсил връзка с областния управител на Добрич и е разпратил свои подчинени да призоват жителите на селото да приберат домашните си птици заради заразата. 

Екологичната комисия в Добрич ще бъде свикана в понеделник, когато се очакват и подробности.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна