Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на Африка бе отбелязан в София с разнообразни културни прояви

4
Отбелязване на Деня на Африка в София
Снимка: Славена Илиева


На 25 май 1963 година е учредена Организацията за африканско единство.  Това се случва в столицата на Етиопия – Адис Абеба, където е нейното седалище. 32-те независими африкански държави  се обединяват в името на свободата, развитието и напредъка на Африканския континент. От  2002 година тя  е известна като Африкански съюз.


Празникът бе отбелязан в събота пред Народния театър "Иван Вазов". Организаторите бяха подготвиха танци и традиционна кухня. Присъстващите имаха възможност да изработят бижута от мъниста и да се запознаят с традиционни африкански дрехи. Почетен гост беше вицепрезидентът Илияна Йотова.


В предаването „Закуска на тревата“ по „Хоризонт“ ви срещаме с един от най-големите познавачи на Африка -  генералния директор на БТА Максим Минчев, посетил 142 страни на пет континента. Наскоро той представи в София новата си книга „Дюна 45 Намибия“, а събитието бе съпътствано с откриването на авторска изложба със снимки на деца от 100 държави, която може да посетите до 30 май.  


Редакторът на книгата, журналистът Георги Милков споделя, че е бил впечатлен от цветния език на автора, а книгата се чете с  лекота. И двамата са били впечатлени от едни и същи неща като например Паметникът на Белия колонизатор. Да имаш паметник и то необруган, несъборен, ненадраскан, неоцапан на Колонизатор в страна като Намибия, която е преживяла апартейд, колониализъм, геноцид - това е нещо, което ме потресе сподели редакторът. „Казах си, няма начин това да е възможно – това е все едно ние да имаме пред Парламента паметник на султан Баязид II, което няма как да стане. Представете си го като българи. Но от друга страна това е разковничето да разберем мъдростта на намибийския народ и защо Намибия  в момента е процъфтяваща държава.“

Повече за вълнуващите преживявания, впечтления и срещи, които е имал Максим Миничев, ще чуем от репортажа на Славена Илиева. А музиката, която слушаме, типична за Намибия, е предоставена от Михаил Михайлов – нашият почетен консул в Намибия. Благодарение на него се случва и посещението на Максим Минчев в Намибия.


Имаме удоволствието да попаднем някак случайно в една далечна и  непозната за нас точка на света - една държава, която днес е пример за мирно съжителство  между племената, достигнала до него, чрез така наречения „Обществен Договор“.  Но не само това. Изненадва фактът, че в езика на племената, които живеят там няма думи като „омраза“, „убийство“, „война“. Тази държава днес е Швейцария на Африка. В Намибия още е възможно да откриеш моряшки писма в бутилка или да видиш най-много метеори паднали на територията на Намибия, споделя, пред омагьосаната публика Максим Минчев. 


За това какви са децата по света и какво е общото между тях и защо точно тях запечатва на лентата? Защо точно Намибия е страната, за която решава да напише книга, за  българите, които е срещнал там и за техния живот, научавам секунди след срещата ми с Максим Минчев. А  за по-търпеливите ни слушатели, в края на нашия репортаж авторът ще ни разкаже една интересна история,която не е включена в книгата „Дюна 45 НАМИБИЯ“. Започва нашата среща през погледа на Максим Минчев - едно пътуване през камерата на фотографа и неговите вълнуващи разкази за Намибия.

Репортажът е на Славена Илиева -  чуйте го от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна