Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дипломат №1 на Македония: Договорена е рамка на компромис за името

Външният министър на Македония Никола Димитров
Снимка: БГНЕС

Външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас до късно снощи са преговаряли в Брюксел и са постигнали рамка за компромис за името, предаде БГНЕС.

„Имаме продуктивна среща, имаме и рамка, по която работят в момента юридически екипи от двете министерства в Атина. Планира се важен разговор между премиерите Заев и Ципрас в средата на тази седмица, когато се надяваме, че ще се пресекат някои важни линии относно вариантите, които са на масата“, каза Димитров.

„Мисля, че трябва да оставим това на министър-председателите. Видяхме как комуникациите около споразумението влияят на хода на нещата. Да дадем шанс на процеса!“, каза Димитров пред МИА.

Ръководителят на македонската дипломация проведе неформална закуска тази сутрин с външните министри на ЕС и някои от техните заместници. Франция и Холандия, както се очакваше, бяха най-силните противници на идеята за продължение на преговорите за членство. Но министърът вярва, че „чудесата са възможни“.

„Добре е да знаем, че това не е едностранно… Вътрешната консолидация в ЕС е комплементарна и не противоречи на консолидацията на Балканите, която, ако се случи, този исторически пробив ще донесе успех и на цяла Европа. Не сме в ситуация, в която да имаме лукса да пропускаме исторически шансове“, каза Димитров.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна