Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден триумф на Красимира Стоянова в Миланската Скала

Ла Скала - Милано

През месец май и юни Миланската Скала отбелязва тържествено 95-годишнината на знаменития италиански режисьор Франко Дзефирели. Юбилеят се ознаменува  с поредица от 7 спектакъла  на операта “Аида“ от Верди, възстановка на неговата  грандиозна продукция от 1963 година.

“Аида“ е обожавано от публиката заглавие - една от най-епичните, любими творби на италианския маестро Джузепе Верди,  поставена в Ла Скала за първи път през 1872 г.  и многократно играна тук. Режисурата на Франко Дзефирели предизвиква фурор още на премиерата през 1963 г. , а величествените декори и разкошни костюми са дело на Лила де Нобили. Сред изпълнителите на премиерата в  Миланската Скала на 22 април 1963 г. наред с имената на Леонтин Прайс, Фиоренца Косото и Карло Бергонци е и това на великия български бас Николай Гяуров в ролята на Рамфис.

Сегашната възстановка е дело на Марко Гандини, който е дългогодишен асистент на Франко Дзефирели и като изтънчен психолог е съхранил визията, естетиката и  драматургичните кулминации, заложени в концепцията на Дзефирели. Оригинална идея на Марко Гандини е да заснеме документален филм за италианската телевизия, съпътстващ целия период на репетиции и представления на сегашната възстановка на “Аида“, включващ интересни интервюта с всички интерпретатори.

Красимира СтояноваСегашният  изпълнителски състав на операта е звезден. Открояват се имената на  Фабио Сартори като Радамес, Виолета Урмана в ролята на Амнерис, Карло Коломбара, Виталий Ковалъов и известната, световно призната  българска оперна прима Красимира Стоянова в централната сопранова партия на етиопската принцеса Аида. Това участие е не само пореден триумф за Красимира Стоянова на сцената на Миланската Скала в четвърта поредна роля тук, но изключителен престиж и признание да бъде специално избрана и поканена за участие в тази легендарна, грандиозна, юбилейна оперна продукция на “ Аида“ в чест на Франко Дзефирели. Красимира Стоянова е изпълнител с перфектно чувство за стил, превърнала гласа си в съвършен инструмент, със силно сценично присъствие и изтънченост. Нейната интерпретация на Аида покори взискателната  публика на Ла Скала с красотата на тембъра, рядко изразителен глас, наситен с фини нюанси  и действително изумителни  пианисими, както изтъкна в своята рецензия критикът  Симоне Манфредини.

Забележителна е и фигурата на диригента в тази продукция – роденият в Израел, световно известен и изключително популярен в Италия  маестро  Даниел Орен. След многобройни изяви на пулта на всички големи италиански оперни театри  Даниел Орен направи своя  много успешен, престижен дебют и в Миланската Скала, дирижирайки “Аида“.  Голям музикант, истински вулкан от емоции, маестро Даниел Орен влага много темперамент в процеса на работа с оркестър и солисти.  Забележителна е амплитудата, която постига, овладявайки оркестъра и давайки импулси на моменти дори със скокове на диригентския подиум  при силна динамика, както и с почти свеждане под диригентския пулт при постигане  на нежно, пианисимо звучене на оркестъра.

Серията спектакли на “Аида“  продължават на сцената на Миланската Скала до 3 юни. В звуковия файл световноизвестната българска оперна прима Красимира Стоянова споделя  интересни и емоционални размисли за своето  престижно участие в тази действително  забележителна, паметна оперна продукция в чест на Франко Дзефирели.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени