Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Мирослава Кортенска: Театралите от Западните Балкани вече имат самочувствие

Мирослава Кортенска
Снимка: личен архив

В студиото на предаването за култура „Графити по въздуха“ гостува театралният критик Мирослава Кортенска, за да обобщи тенденциите и постиженията, показани на 29-тия Международен фестивал на малките театрални форми във Враца.

За мен това театрално събитие беше много по-силно и много по-изразително от внимателните дипломатически разговори, които се водят между Балканските страни и Европа. Вече три десетилетия във Враца се провежда малък фестивал, в който явно тези артисти от балканските страни общуват по някакъв начин, изповядват някакви истини, важни за тях, за тяхната част от Балканите, за тях самите. Тази година фестивалът беше много силен, защото хората от Западните Балкани имат самочувствие, знаят че са красиви, силни, емоционални, имат идеи, много са оригинални и че Европа не може да не ги забележи. Имаше много силни спектакли, много различни спектакли, които показват всяка една от страните на Западните Балкани на какъв етап от своето развитие се намира, обясни събеседничката.

Проф. Кортенска направи обстоен анализ на гостуващите спектакли, а при българските открои особеното внимание към силни драматургични текстове. Не спести и критичното си отношение към „илюстрацията“ на текстове.

Защо международният фестивал на малките театрални форми е толкова показателен за културните процеси на Балканите ще научите от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна