Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Двама души от Добрич съдят НС за нанесени щети, причинени от неприлагането на европейското право

Община Добрич

Двама души от община Добрич съдят Народното събрание за нанесени щети, причинени от неприлагането на европейското право. В исковата молба, разглеждана от Окръжния съд в Добрич, жалбоподателите твърдят, че държавата не е въвела в националното законодателство мерки, които да позволят справедливото обезщетяване на собствениците на имоти, които са били принудително отчуждени. 

Жалбоподателите са собственици на поземлен имот, част от които е бил отчужден заради изграждането на газопроводното отклонение Добрич-Силистра. Те твърдят, че оценката на отчуждената земя е била извършена неправилно и така са били решени от справедливо обезщетение. Посочва се още, че законодателството в България позволява държавата да влияе в своя полза върху определянето на цените на отчуждаваните имоти. 

Окръжният съд в Добрич е спрял производството, тъй като очаква отговор от съда на ЕС кои съдилища могат да водят подобни дела. Определението на окръжния съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.