Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Николов: Губим битката за Западните покрайнини

Иван Николов
Снимка: БГНЕС

"Крайно време е Западните покрайнини да станат обект на политиката на балгарската страна, а България да се освободи от пораженческия дух от времето на националните катастрофи и да заживее със самочувствието на достойна европейска държава с държавническо поведение по въпроса за Западните покрайнини." Това каза в предаването "Нещо повече" Иван Николов, директор на Българския културно-информационен център в Босилеград, Сърбия. По думите му, страната ни трябва да предложи решения, които да доведат до коренна промяна в статута на българските общности.

Запитан как се разполагат проблемите и правата на българските малцинства в контекста на европриоритета Западни Балкани Иван Николов коментира:  

"Гаранции за малцинствата на хартия има, но на практика на място, за съжаление, не чувстваме нищо. Проблемите на българското малцинство стават все повече, а хората – все по-отчаяни. На фона на големите събития и срещи, които се случиха в София, на фона на големите думи, които се казаха, българското малцинство като че ли остана в сянка."

"Младите се изнасят, търсят по-добро място за живот. Оставам с чувството, че след тези 100 години ние губим „битката“ за Западните покрайнини", подчерта Иван Николов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна