Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масови протестни демонстрации в цяла Гърция

| обновено на 30.05.18 в 19:02
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Масови протестни демонстрации се провеждат в цялата страна срещу икономическата политика на правителството. По призива на синдикатите гърците настояват за отмяна на законите, довели до рязко намаляване на пенсии и заплати, отмяна на високите данъци и създаване на програма за намаляване на безработицата.

В Атина, Солун и Патра са най-мащабните демонстрации с хиляди протестиращи. Сред тях са лекари от държавните болници, пенсионери, държавни служители и работещи в частния сектор. Студенти и безработни гърци също се включиха масово в демонстрациите. Те скандират: "Спрете орязване на пенсии и заплати. Искаме работа и бъдеще в тази страна".

Стачката доведе до хаос по летищата. Стачкуват авиодиспечерите, отменени са много полети. Моряците и пристанищните работниците провеждат демонстрации, като затвориха достъпа до всички гръцки портове. Нито един влак не се движи. Железничарите също протестират. Спряха работа и частни компании.

Стачката е и предупреждение към всички депутати да не подкрепят новия пакет от икономически мерки, които правителството внесе за гласуване.

От звуковия файл можете да чуете обобщение по темата на Катя Пеева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна