Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският съд за правата на човека: Румъния и Литва са позволили мъчения на ЦРУ

Сградата на Европейския съд по правата на човека в Страсбург
Снимка: Ройтерс

Европейският съд по правата на човека постанови днес, че Румъния и Литва са извършили няколко нарушения на човешките права, особено забраната за мъчения, и са съдействали в програмата на ЦРУ за тайни затвори за заподозрени терористи на тяхна територия, предаде АФП.

Двамата заподозрени, които сега са държани в американския затвор в Гунтанамо, подадоха искове в съда през 2011 и 2012 г. с мотива, че незаконно са били затворени в „черни обекти“ на ЦРУ в периода 2004-2006 г.

По делото на родения в Саудитска Арабия Абд ал Нашири срещу Румъния съдът посочва, че е установено, че в Румъния е имало таен затвор на ЦРУ от септември 2003 до ноември 2005 г.

Нашири е обвинен, че организирал самоубийствената бомбена атака през 2002 г. срещу френския петролен танкер „Лимбург“, при която е убит 38-годишният български гражданин Атанас Атанасов, а други 12 членове на екипажа бяха ранени, както и нападението срещу американския военен кораб „Куол“ пред 2000 г., при което бяха убити 17 US моряци, посочва АФП.

А по случая с Абу Зубайда – роден в Саудитска Арабия палестинец без гражданство, е установено, че Литва е била домакин на такъв затвор от февруари 2005-а до март 2006 г. За него се смята, че бил основен вербовчик на терористичната мрежа „Ал Кайда“ през 90-те години на XX век, като по-късно става организатор на връзките на Осама бин Ладен с други клетки на „Ал Кайда“.

Двамата са държани в тези обекти, като властите в двете страни са знаели, че ЦРУ ще ги подложи на третиране, което не отговаря на Конвенцията за защита на човешките права. Румъния и Литва освен това са позволили техния трансфер до други центрове за задържане на САЩ, с което допълнително са ги изложили на малтретиране, посочва съдът.

На Румъния е наредено да плати Нашири 100 000 евро за неимуществени вреди. Литва трябва да плати също толкова на Зубайда, както и поисканите от него 30 000 евро съдебни разходи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени