Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Петров за социалните травми и лечебната сила на разказа

Румен Петров
Снимка: НБУ

Румен Петров е психиатър, психодинамичен тeрапевт и асистент по групови отношения в НБУ. Защитил е докторантура в Университета на Западна Англия в Бристол, Великобритания. Работи в областта на социалната травма, социалното възстановяване, развитието на общностите, местната демокрация и гражданското участие. Преподава социална работа.
СнимкаС научния си сборник „Изгубени в болката. Социална травма и социална отговорност“ Румен Петров се стреми да  ангажира всички сфери на  хуманитаристиката (история, право, криминология, изкуства, антропология, социология, икономика, политология и т.н.) в мисленето и действието по въпросите за социалната справедливост, процесите и последиците от социалната несправедливост, чрез анализи на реални случаи и литературни творби.
 „Тази книга е за моята лична реабилитация (но и рехабилитация) на понятието „социална работа“, чрез поставянето му в много по-широк контекст. Опитвам се да защитя необходимостта да се излезе от идеята за социално подпомагане като тя се подложи на критика от определени ценностни позиции, така както това се случва от много време в света.“ пише авторът за сборника си научни статии, които не се ограничават с обективния поглед върху социалната травма, защото социалната травма винаги има и емоционална страна.
Сборникът „Объркани в болката. Социална травма и социална отговорност“ ще бъде представен утре вечер (1 юни) от 18.30 часа в зала „Арена“ на хотел „Арена ди Сердика“ (ул. „Будапеща“ № 2).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени