Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осмокласникът Мартин Копчев получи първа награда в международния конкурс по програмиране CodeIT

Президентът Румен Радев и 8-класникът Мартин Копчев на церемонията по награждаването в президентството в София
Снимка: Прессекретариат на държавния глава

Осмокласникът Мартин Копчев от Природо-математическата гимназия в Габрово получи първа награда в международния конкурс по програмиране CodeIT. Президентът Румен Радев бе домакин на награждаването в понеделник вечерта и патрон на последната фаза от състезанието.

Мартин Копчев се занимава с информатика от пет години. Печели призови места в международни състезания по информатика и математика през 2017-2018 г. и сe класира на първо място в международния конкурс по програмиране.

„В националния кръг има една задача, която няма добро решение. Всеки се опитва да намери приблизително решение. И който има най-добро… Интересно ми е, имам добра подготовка, защото ми е интересно да се занимавам с това“, каза Мартин Копчев пред БНР.

Той обмисля да продължи обучението си в чужбина. "По скоро в чужбина, но съм в осми клас и ми е рано да реша", каза осмокласникът.

"Бъдещото на икономиката е във високите технологии", подчерта президентът Румен Радев на церемонията по награждаването.

"Специално за българските участници – вие сте хора, които спорите за първите места със световните сили САЩ, Русия, Китай. Това ни показва, че България е нация на таланти. Но това най-вече ни дава надежда за бъдещото на българската икономика, защото бъдещото на икономиката е във високите технологии", каза Румен Радев. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени