Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизация на икономическата активност в Китай през месец май

Икономическата активност в частния сектор на Китай запази през май доброто темпо на експанзия от предходния месец благодарение на стабилно представяне както на промишлената, така и на сферата на услугите, показват резултати от частно проучване на агенциите Caixin и Markit.

Общият индексът PMI на агенциите Caixin и Markit (включващ промишления и сектора на услугите), остана на априлското ниво от 52,3 пункта, което е сигнал, че растежът на втората по сила икономика в света остава относително стабилен въпреки опасенията, свързани с оскъпяване на кредитите, охлаждането на инвестициите и търговското напрежение със Съединените щати.

Индексът, измерващ активността в сферата на услугите, също стабилизира на нивото от предходния месец от 52,9 пункта благодарение на продължаващо подобрение на заетостта, но при леко забавяне на растежа на новите поръчки (понижение на съответния под индекс до 52,5 пункта от 53,0 пункта).

Трябва да се има предвид, че Китай подкрепят един по-силен сектор на услугите, за да бъде компенсиран по-малкият принос за икономическия растеж на тежката индустрия и на инвестициите в дълготрайни активи, като тази политика на властите в Пекин има за цел да да се постигне малко по-сдържан, но по-устойчив икономически растеж.

Секторът на услугите е също така важен генератор на нови работни места, тъй като заводите и другите промишления предприятия стават по-автоматизирани, а правителството има намерение да премахне свръхкапацитета в индустрията, оставяйки излишния персонал без работа.

През миналата седмица индексът PMI на агенция Caixin за промишлената активност през май също отчете стабилизация на априлското ниво от 51,1 пункта.

Данните на агенциите Caixin и Markit се разминават леко от аналогичното проучване на Националното статистическо бюро, което отчете подобрение на общата бизнес активност през май.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна