Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Лучия ди Ламермур" в прочит на Старозагорската опера в Народния театър

Снимка: http://www.operasz.bg

Старозагорската опера се представя тази вечер на Народния театър "Иван Вазов" с постановката "Лучия ди Ламермур" от Гаетано Доницети. На сцената ще видим и изтъкнатия бас Юлиан Константинов. Партията на Лучия се изпълнява от младата солистка на Старозагорската опера Емилия Иванова, която вече гради и международна кариера, в ролята на Енрико е баритонът Свилен Николов, а украинецът Назар Тацишин се представя като Едгардо.

Главният диригент Ивайло Кринчев сподели пред Радио София, че наред с наградите, които печели тази постановка, тя е свързана и с много "родилни страдания", като до последния момент дори не е било ясно дали всички елементи по сценографията и костюмите ще бъдат готови навреме за премиерата. По повод представянето на столична сцена, Кринчев отбеляза:

Екипът на Старозагорската опера се чувства изключително уютно на сцената на Народния театър в София, която е заредена с много енергия и много добра акустична среда.

„Лучия ди Ламермур“ се нарежда сред безспорните белкантови образци. Драматичният сюжет, брилянтната и емоционално написана музика, красивата мелодика и палитрата от неповторими образи привличат вниманието и интереса на изпълнителите и публиката вече повече от 180 години /премиерата на операта се е състояла в Неапол през 1835 година/.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна
MüzikPsj:$e">  ʑНай-четени