Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Радев: Компромис за реформата на Дъблинския регламент за мигрантите в ЕС ще бъде намерен до края на месеца

Ще бъде ли намерен компромис за реформата на Дъблинския регламент за мигрантите

Емил Радев смята, че преговорите по темата няма как да завършат в рамките на Българското европредседателство

Снимка: БГНЕС

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев заяви пред БНР, че е оптимист за намирането на компромис за реформата на Дъблинския регламент за мигрантите в Европейския съюз в рамките на Българското председателство, което изтича този месец. Постигнат е напредък при обсъждането на реформата в правилата за предоставяне на убежище, каза той след завършилото снощи в Люксембург двудневно заседание на Съвета на ЕС „Правосъдие и вътрешни работи“, на което българското ротационно председателство представи компромисно предложение за реформа на европейската система за предоставяне на убежище.

„Считам, че подготвихме добра база за дискусия на срещата на лидерите в края на месеца“, каза Радев.

„Подкрепата, която получихме, увереността, че сме на прав път – това е най-важното. Защото, аз го казах и на колегите така: „Колеги, от две години работим по тези регламенти. Гражданите на ЕС искат да се чувстват по-сигурни. Повечето от вас се съгласиха, сега ви предлагаме по принцип да кажете „Да“, а ако имате някакви забележки – те са по детайлите, вероятно – сме готови да ги обсъдим“. Общата оценка беше „Да“. Има някои детайли, които сега поне не могат да бъдат решени. Европа не е същата, каквато беше през 2015 година по отношение на това, какво да прави с мигрантите. Днес сме много по-подготвени“, посочи министърът.

България предлага задължителни премествания на кандидати за убежище от едни страни в други да има само при изключителни случаи – при криза и след гласуване с квалифицирано мнозинство в Съвета на ЕС. Предлага се също и нова система за подпомагане на страните по външните граници на ЕС, засилване на граничната охрана и бързо експулсиране на мигранти, които не получат право на убежище.

Според Австрия засилването на охраната не изчерпва проблема. Германия заяви, че страните, които приемат бежанци, трябва да носят отговорност по казуса поне 10 години.

Според евродепутата Емил Радев Съветът на ЕС „Правосъдие и вътрешни работи“ е бил успешен. Той каза, че Българското европредседателство е успяло да представи компромисни решения по отношение на реформата в правилата за предоставяне на убежище, но преговорите по Дъблинския регламент вървят бавно и няма как да бъдат завършени в рамките на Българското председателството, което изтича този месец.

„По принцип много е работата, която свърши Българското председателство. Ще приключим в средата на юни преговорите по шенгенската информационна система, както и по взаимносвързаността на системите по визовия кодекс. Вече се водят разговори и по други досиета от пакета за убежища, кой може да получи международна закрила, презаселване“, каза евродепутатът.

„Но това е един много труден процес. Ние виждаме, че от 2015 г. на практика не се прилага Дъблинският регламент, виждаме, че процедурите на практика блокираха след голямата мигрантска криза и много трудно е в момента да убедим държавите-членки, а и моите колеги в ЕП за единни мерки по отношение на миграцията. Някои страни си изпатиха много", посочи Емил Радев.

По думите му „за две години преговори вече се е появила някаква светлина в тунела“.

„Ние направихме много, но именно по регламента Дъблин и по предложението за регламент за процедура за предоставяне на убежища – това са разковничетата. Ние подготвихме с този съвет да се обсъдят на високо ниво тези проблеми, но оттам нататък мисля, че темата ще бъде обсъждана и по време на срещата в Залцбург през септември, в рамките на Австрийското европредседателство“, каза евродепутатът.

В звуковия файл можете да чуете интервю на Добрин Йотов с Валентин Радев и интервю на Диана Дончева с Емил Радев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна