Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Имаме нулев миграционен натиск, споразуменията ни с Турция работят перфектно

Срещата за кохезионната политика е най-важната от Председателството ни, заяви премиерът

| обновено на 08.06.18 в 10:30
Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов даде висока оценка на функционирането на миграционното споразумение с Турция и изрази тревога от новината за денонсирането на договора за реадмисия между Турция и Гърция. На започналата среща на високо равнище за бъдещата кохезионна политика на ЕС, която се провежда в София, той обясни:

„Вчера денонсирането – поне това, което на този етап знам, между Турция и Гърция за връщането на мигранти, е много тревожен факт в тази посока. В това отношение България не само стриктно си спази ангажиментите като външна шенгенска граница на ЕС, но мога да кажа, че ние имаме нулев миграционен натиск и нашите споразумения с Турция работят перфектно. Когато си говорихме с Юнкер, казах му – „Кацни във Вашингтон и кажи, че си си забравил личната карта или паспорта, да видиш дали ще те пуснат. Гарантирам, че няма да го пуснат“. А в Европа може да влезе всеки и ние не само че му казваме "Добре дошъл", ами започваме и да се грижим за него".

Премиерът определи днешната среща на високо равнище като най-важната от програмата на Българското председателство. Една от темите за решаване е нелегалната миграция, подчерта той при откриването:

„Продължавам да считам, че каквото и да свършим в кохезията или общата европейска отбрана, вие видяхте, че през миналите 1-2 години дори политическата тема за избори… първата е миграцията и какво ще правим с нея. Дори една от най-подредените държави в света – Германия, заради тази тема 6 месеца буксува, докато си направят правителство“.

Борисов обвързва бъдещата многогодишна финансова рамка на Евросъюза със заделянето на евросредства за овладяване на бъдещи миграционни кризи.

Борисов добави, че България продължава да полага усилия за намиране на консенсус по спорния Дъблински регламент в посока реформа на европейската система за предоставяне на убежище.

Премиерът коментира още: „С решението на САЩ да излязат от ядреното споразумение с Иран и твърдата позиция на ЕС по тази тема, ние засичаме все повече мигранти и от Иран“.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна