Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евросъд: Червените подметки са запазена марка на Кристиан Лубутен

Кристиан Лубутен позира с една от своите обувки на изложба в Лондон през 2012 г. за 20-годишнината от създаване на своята марка, характерна с червените си подметки.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският дизайнер на луксозни обувки Кристиан Лубутен може да претендира за уникалния характер на известните си червени подметки, тъй като един цвят може да бъде внесен и регистриран като марка, реши Съдът на Европейския съюз, предаде БТА.

Решението на водещия европейски съд е първоначална победа за Лубутен, след като холандска търговска фирма за обувки имитира характерните за френския дизайнер червени подметки на обувките на високи токчета.

През 2010 и 2013 г. Лубутен регистрира търговска марка в Белгия, Холандия и Люксембург за червения цвят, който е идентифициран като Пантон 18 1663 Ти Пи (Pantone 18 1663 TP), сложен отдолу на обувките му. Търговската марка включва изображение, което показва към коя част от обувката се прилага този отличителен детайл.

Когато компанията на холандеца Ван Харен започна да продава собствени обувки на висок ток с червена подметка, Лубутен я изправи пред съда с аргумента, че нарушава авторското му право.

Ван Харен приведе доводи, че търговската марка е лишена от законна сила, цитирайки закон на ЕС, който не позволява регистрирането като търговска марка на „форма, която придава значителна стойност на стоките“.

Съдът в Хага, който не можа да реши казуса, се обърна  към Съда на ЕС, за да изясни какво според европейското законодателство означава форма.

Люксембургските съдии постановиха, че формата „не е част от търговската марка и е предназначена само да покаже позицията на червения цвят“.

Крайното решение трябва да вземе холандският съд, в който Лубутен подаде жалбата. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени