Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евелина Славкова: Напрежението около децата с увреждания няма да падне с оставки, защото не е политическо, а социално

Протестите на майки на деца с увреждания пред парламента зачестиха.
Снимка: БГНЕС

"Когато има социална тема, когато има социално напрежение, когато говорим за деца - това ще бъде тема, която може да създаде много сериозни проблеми на правителството." Това прогнозира в предаването "Нещо повече" политологът от изследователски център „Тренд“ Евелина Славкова:

"Едно е да говорим за застрояването на определена градинка, където има някакво социално напрежение в квартала и след две седмици може да се е изпарило, независимо от решението. Тук говорим за човешки животи. Когато говорим за човешки животи, няма как да очакваме, че социалното напрежение ще спадне."

"В настоящата ситуация с оттеглянето на Бисер Петков влизането на нов социален министър и започването на всички разговори отначало би довело до още по-голямо изтощение на родителите на децата с увреждания и до още по-голямо социално напрежение", категорична бе Славкова. Тя отбеляза, че е прецедент в българския политически живот искането на протестиращи, които заплашват с оставка на цялото правителство, ако не бъде върнат на поста му министър.

"Протестите не са локализирани само в София. Това е чувствителна тема, която засяга много семейства. Този проблем и това напрежение няма да спадне с никакви оставки, защото това не е политическо напрежение, а социално напрежение", смята анализаторът.

Визирайки аналогията с оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, която също се оттегли и после се върна на поста, Славкова определи това като "съвсем друг политически ход".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна