Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млад майстор на гайди в Калофер вярва, че занаятът му има бъдеще

| обновено на 14.06.18 в 11:19
Наню Лазаров
Снимка: Иван Русланов

Наню Лазаров е на 27 години от град Калофер. Ръководи гайдарския състав в града. Освен че свири на гайда, той се е научил и да изработва музикалния инструмент.

"Нямам готови гайди. Хората изчакват определено време, докато изработя гайдата. Това отнема най-малко седмица, ако работя всеки ден", разказа Наню Лазаров пред "Хоризонт".

Когато е на 10 години, той открива гайдата като свое призвание. Тогава баба му вади от семейните ракли части на гайда, останали в наследство от прадядо му. Преди няколко години започва и да създава гайди.

Пискун е най-малкият елемент на гайдата, който издава звука, гайдуницата пък издава различните тонове. Ручилото се състои от три части и също има пискун. Всяка гайда има и по три главини, свързващи кожата на гайдата към гайдуницата и ручилото. През духалото мехът се пълни с въздух - чрез клапа, която го пропуска само в едната посока. Гайдите се правят от ярешка кожа. Парчето се поставя на струга и се изтънява - така изглежда ежедневието в ателието на Наню Лазаров.

Интересът към гайдите не затихва. Наню Лазаров е категоричен, че пазар за гайдите има и един млад човек спокойно може да се издържа от труда си.

Още за света на традиционния инструмент чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна