Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпремиера на спектакъла на Лили Абаджиева "Защото на мама така ѝ харесва" в театър "Възраждане"

Днес, от 19 часа, в театър „Възраждане“ ще се проведе закрито представление на новия спектакъл на Лили Абаджиева „Защото на мама така ѝ харесва“ по Жолт Пожгай. В интервю за предаването „Преди всички“ Абаджиева разказа: "Това, което ме привлече в този текст е темата за невъзможността на човека да намери истинското си лице. Всичките социални маски, които си налагаме. Това, че всеки ни вижда по свой начин. Всички роли, които играем. И някак си се губи възможността да стигнем до собствената си същност. Сега, мотивът да играем роли – всяко живо същество е част от тази практика. Дали е атавизъм от девството, дали е тъга по изгубения рай, дали пък се прави със спекулативни цели“. 

Режисьорът на постановката сподели и чувствата си преди предпремиерата: "Винаги първата среща с публиката е трепет, очакване и в някаква степен страх. Надявам се да бъде приет добре този спектакъл от публиката. Това е една комедия. В нашата интерпретация се получи романтична комедия и някак си темата за истината е много голяма тема".

Актрисата Мариана Жикич, която играе ролята на майката в спектакъла, обясни: „Пиесата задава такъв въпрос: Кое е по-добре – да живееш децата ти да са такива, каквито си ги представяш или такива, каквито са. /…/За мен беше предизвикателство. Текстът като текст не ме е впечатлил чак толкова, колкото самата работа. Наистина е доста вълнуваща. Персонажът Мария няма нищо общо с мен, но затова пък предизвикателството е голямо. Беше вълнуващо да репетираме“.

Свежен Младенов влиза в ролята на влюбения в майката мъж, който е дошъл да разбие всички илюзии, в които живее. Необходимостта от чисти отношения между хората, той коментира така: „Би трябвало да сме истински. Всеки изисква всеки това от приятелите си, но преди това всеки трябва сам да се замисли доколко е реален пред тях“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна