Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Дечо Дечев: Здравната карта като регулатор е задължителен елемент в едно планово бюджетно здравеопазване

Д-р Дечо Дечев
Снимка: БГНЕС

Здравната карта като регулатор е задължителен елемент в едно планово бюджетно здравеопазване. Това заяви в интервю за предаването "Хоризонт за вас" д-р Дечо Дечев, изпълнителен директор на Университетска многопрофилна болница за активно лечение "Св. Иван Рилски“:
"Знаете, че моделът, по който се развиваме в сектор "Здравеопазване“, няма нищо общо с плановете за здравеопазване. Той е базиран на база пазар, тоест всеки един потребител на тази система има право на избор да се лекува, в който град на България иска. Тази здравна карта се планира на база местоживеене, а в същото време му се дава право да ходи, където пожелае. Настъпва едно редуциране на леглата в големите градове, които по някакви причини са по-търсени от тези в по-малките селища. Това орязване на леглата води до напрежение. От друга страна начинът, по който са планирани тези легла, е базиран на критерии, в които ясно личат някои корпоративни или други критерии, които не би трябвало да присъстват. Общо взето всеки се бори да има повече легла. Например частна болница, която е с 80 легла, с по-елементарни дейности като трудност, ѝ се дават 22 легла за реанимация, а за друга, която е с близо 400 легла за много тежки случаи, които не могат да бъдат лекувани в други болници получава 11 легла, въпреки че в момента има 16, тоест пет се махат и това води до някакво напрежение в системата. Мисля, че на ръководството на министерството му е пределно ясно, че трябва да се преработят тези критерии и трябва да бъде отчетена реалната заболеваемост, реалното търсене на болните за по-качествено лечение, което за момента не е отразено в тази здравна карта".

Цялото интервю с д-р Дечо Дечев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.