Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законопроектът за Българската автомобилна камара ще бъде оттеглен

| обновено на 25.06.18 в 13:45
Премиерът Бойко Борисов се срещнa с протестиращите превозвачи в Министерски съвет.
Снимка: БГНЕС

Законопроектът за Българската автомобилна камара ще бъде оттеглен до изчистване на всички спорни моменти в него. Това обяви премиерът Бойко Борисов след среща с автомобилните превозвачи, които протестират днес в столицата и проведоха среща преди минути с правителството и кабинета.

Борисов призова за нови разговори и единство в бранша:

"Изключително съм недоволен с прокарваната линия, че Министерство на транспорта трябва да има съвещателен глас. Първо аз не бих го допуснал. Изтегляте законопроекта, сядате в спокойна обстановка всички заинтересовани страни и го довеждате до там, че секторът да бъде успокоен, дисциплиниран, защото като стане катастрофа с автобус или ТИР всички медии са на катастрофата - огромен шум… Казват: "Държавата не контролира". Направете така, че контролът да е на 100 процента ефективен".

Превозвачите прекратяват протеста си, предвиден за днес, плакатите с надписи "Оставка" вече се отстраняват от превозните им средства, а автобусите, които се бяха събрали в района на храм-паметника „Свети Александър Невски“, започнаха да се изтеглят.

От Асоциацията на автобусните превозвачи се надяват да продължи диалогът между тях и транспортните фирми, които поддържат създаването на Българската автомобилна  камара. Това, според автобусните превозвачи, ще улесни решаването на проблемите в сектора на пътническите и товарните превози. Петър Захариев обобщи:

"Ще продължим така обединени, както в момента, срещу този законопроект, а именно за решаване на практическите проблеми в бранша - корупцията и порочните практики, сивият бранш и разбира се, преди всичко оперативната работа, транспортни схеми - с две думи - подобряване качеството на услугата за гражданите в България“.

Протестът на превозвачите срещу закона за Българската автомобилна камара бе справедлив, обявиха от ВМРО. От партията настояват проектът да бъде преработен изначално и да отпаднат текстовете, които делегират контрол и издаването на лицензи на - цитирам - шепа привилегировани. Още в петък двамата депутати от Обединени патриоти, които са сред вносителите на закона - Красимир Богданов и Росен Живков, оттеглиха подписите си от него

Репортажа на Даниел Инков и анкетата с протестиращите превозвачи на Надежда Николова чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна