Eмисия новини
от 15.00 часа

Работи се по ново законодателство за хората с увреждания, увери Бисер Петков

| обновено на 27.06.18 в 14:43
Бисер Петков
Снимка: БГНЕС

Министерството на труда и социалната политика ще предложи утре спешно законодателно решение на проблема с интеграционните добавки за хората с увреждания. Това се налага, след като Върховният административен съд реши, че месечната добавка не трябва да бъде обвързана с минималния гарантиран доход, а да се определя от индивидуалните потребности.

С предложението трябва да бъде отстранено противоречието между самия закон и правилника за неговото прилагане, посочи социалният министър Бисер Петков.

„Това, което преди е решено на подзаконово ниво, може би за да се даде по-голяма гъвкавост, сега народните представители да го гласуват в закона. Това е временното решение. Имаме идеи за интеграционни добавки, но все още не са узрели и обсъдени с всички, за да можем сега да ги предложим, пък и не са обезпечени с финансови средства“, каза той.

Министър Петков уточни, че съдебното решение не засяга хората, на които вече са отпуснати интеграционни добавки. За да не бъдат ощетени кандидатстващите за добавки или тези, чиято социална оценка е изтекла, новата промяна трябва да бъде приета до 25 юли.

Бисер Петков заяви, че продължава диалога с всички представители на хората с увреждания, включително и с майките на деца с увреждания. Работи се и по ново законодателство.

Има няколко варианта за финансовата стойност на мерките за лична помощ, поискани от майките, потвърди Петков. Най-евтиният изисква 100 милиона лева допълнително и е пресметнат за плащане на 1,1 минимална заплата месечно. През тази година обаче, няма финансов ресурс, обясни той

„Говорим за ресурс, който да се осигури за следващия бюджет през 2019 г. Искането на майките е да се формализира неформалната грижа, която те полагат, и да останат при децата си като наети асистенти от доставчици на услуги със съответно заплащане. Между другото първоначалната идея за лична помощ се свеждаше до директни целеви плащания към хората с увреждания за асистентска подкрепа. Разбирането е, че трябва да бъде само това и това бе заложено в проектозакона за лизната помощ“, каза министърът.

Според нето е трудно да се направи точен разчет. „Всички, с които коментирах, изразиха мнение, че трябва някакъв пилотиращ етап, за да може да се установи наистина колко хора с увреждания ще ползват тази лична помощ, какъв ще бъде разходът, но това е ясно, че този разход, обвързан с минималната работна заплата, при заложените темпове на нарастване на минималната работна заплата, ще расте чувствително“, каза Бисер Петков.

Министърът изрази съжаление да продължаващите протести. „Това, което министерството прави, и аз лично като министър, е да водим един интензивен диалог с представители на майките на деца и на лица с увреждания, за да постигнем съгласие“, каза Петков.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Цветелина Стоянова.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.