Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиляна Павлова: Благодарение на европредседателството европейците промениха отношението си към страната ни

Снимка: БГНЕС
Благодарение на завършващото тази седмица българско европредседателство останалите европейци са променили отношението си към страната ни, стана ясно от отчета на министър Лиляна Павлова:

"Стереотипите, с които бяхме заклеймени толкова години, като бедна, корумпирана, страшна, те ни преоткриваха с всяко следващо идване във все по-позитивен успех и като държава за туризъм, и като държава за бизнес, и като политически партньор. Всъщност България като една заключена държава буквално се отключи пред тях като потенциал в икономика, в политика, в бизнес, туризъм, за всяко нещо успявахме да ги изненадаме. 50% от свършената работа е как ще я покажеш. Явно това е нещо, което ни е куцало в годините назад. Не сме показвали достатъчно какво можем".

Министър Павлова заяви, че правителството е подбрало правилно приоритетите на европредседателството ни и се е справило успешно в сложната геополитическа ситуация, включваща постоянен миграционен риск и Брекзита, а Западните Балкани ще бъдат неразделна част от европейското семейство.

Като успех в тази насока министърът на външните работи Екатерина Захариева подчерта определянето на дата за начало на преговори за присъединяване с Македония и Албания. Министър Захариева сподели за какво са я поздравили по този повод колегите ѝ от останалите страни членки.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Виолета Ашикова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени