Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиляна Павлова: България трябва много по-твърдо да защитава своите позиции в областта на кохезионната политика

| обновено на 01.07.18 в 13:03
Лиляна Павлова
Снимка: БГНЕС
От тук нататък България трябва много по-твърдо да защитава своите позиции в областта на кохезионната политика, миграцията, бюджета. Това каза министърът за българското европредседателството Лиляна Павлова, която в събота символично предаде председателстовот на Австрия.

В предаването "Неделя 150" тя заяви, че България няма да спре работата с евроинтеграцията на страните от Западните Балкани и добави:

"Охранявайки по един безпрецедентно добър начин външната граница на ЕС, ние ще трябва да продължим да работим за спиране на нелегалния трафик. За всички тези мерки, за които и сега лидерите се договориха за предприемане на връщане в страните от произход на тези, които са заловени – и нелегални мигранти и тези икономически мигранти, които се възползват от вълната. Ако искаме Балканите да се интегрират и това е част от софийската декларация, която беше приета на срещата на върха тук в София, трябва институционална реформа, налагане върховенството на закона и проекти, свързани с подкрепа реформи на институциите".

Павлова добави:

"В кохезионната политика за нас е важно да удържим предложението за увеличение на бюджета за България. Намалението на бюджета в селскостопанската политика за България е в 0,0 проценти, което е страхотно. Сега трябва да го удържим. Увеличението на парите, които България ще има възможност да получи по линия на миграционната политика, защото сме външна граница, е много голямо. Ние също много добре трябва да обосновем точно темата по новия подход и новата философия в опазването на външните граници".

На въпрос с какво ще се занимава след края на Българското европредседателство, Лиляна Павлова отговори, че за нея не е самоцел да бъде министър, но не изключи възможността да продължи професионалния си път на европейски терен.

Интервюто на Явор Стаматов с Лиляна Павлова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна