Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промяна в ГПК накърнява правата на потребителите, пациентите и пострадалите при катастрофи

Владимир Тодоров
Снимка: БГНЕС

Промяна в Гражданския процесуален кодекс накърнява правата на потребителите, пациентите и пострадалите при катастрофи. За това алармират от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. 

С предложените изменения в този кодекс се премахва правото на избор, като потребителите се задължават  да търсят правата си само и единствено в съдилището по личния им постоянен адрес, обясни Владимир Тодоров от Асоциацията.

"Досега Гражданският процесуален кодекс даваше възможност на всички потребители, било на мобилни оператори, било топлофикация, било на застраховки - ако имат някакъв спонсор, тези компании да избират къде да завеждат тези дела, дали да завеждат в провинцията по адресна карта на лицето или в София, където е седалището на тези  компании. С тази безумна промяна, която се предлага, се отнема правото на потребителите да водят дела по  седалищата на компанията и те могат да водят дела единствено само в провинцията. Предлагаме да остане сегашният ред, при който потребителят да има възможност да избира къде да води делото - дали в седалището на компанията в София или в провинцията".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна