Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат финансирането на културни проекти Пловдив

Община Пловдив, Дирекция „Култура и културно наследство“ организира  дискусия за обсъждане на промените и новите моменти в „Наредбата за изменение и допълнение на Наредба за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата, част от Календара на културните събития на Община Пловдив“.


Промените се налагат, за де синхронизират правилата с българските и с европейските правила. Наредбата е приета през 2013 година и от тогава е показала "дефекти", което е  създало усещане у културните оператори, че отпадат стойностни проекти - обясни Нина Димовска, директор на Дирекция "Култура" в Общината. 

Промените предполагат възможност за корекции на проекти, ако се установят несъответствия.

Друга причина преработването на наредбата е промяната за Закона за държавната помощ. Той казва какви са критериите, по които събтия да се финансират с публични средства. 

По наредбата ще се финансират събития, предназначени за населението на града, при вход свободен - добави още от предложенията Нина Димовска. По- прецизно ще се преценява колко комерсиално е едно събитие и дали то се нуждае от подкрепа или не.

С проекта за нова Наредба е публикуван на страницата на Община Пловдив http://www.plovdiv.bg/, в раздел „Проекти на нормативни актове“. Наредбата ще се разглежда на сесия на Общинския съвет на 26 юли.

Чуйте още разяснения в интервюто, качено в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени